Dünya spor tarihinde paletli yüzme spor olarak 60’ lı yıllarda çift palet ile normal yüzme tekniği olarak ortaya çıkmış, daha sonra mono palet ( tek palet) icat edilmiş ve yunus balığın hareketine (dolfin) benzer bir stil kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise hem mono palet, hem de çift palet müsabakalarda farklı stiller olarak kullanılmaktadır. Bu stiller mono palette, su üstü, dip ve tüplü olarak 3 kategoriye ayrılırken; çift palette serbest yüzme şeklindedir.
Su üstü kategorisinde, başın ön kısmından su üzerine uzanan şnorkel kullanılarak yüzülmektedir. Tüple yüzmede, yüzülen mesafelere göre farklı ölçü ve boyutlardaki(1, 4 ve 7 litrelik) tüpler kullanılır ve tüp önde tutularak yüzülür. Dip yarışında, şnorkel veya tüp kullanılmadan nefessiz şekilde yüzülür.
Paletli yüzme sporunda hız, güç ve dayanıklılık en önemli unsurlardır. Bu unsurlar yüzme sporu ile arasındaki farkı oluşturur çünkü paletli yüzme, yüzmeye oranla çok daha hızlı bir spordur. Paletli yüzmede sorcular bu üstün hızından dolayı, denizlerin en hızlı yüzücüsü olan yunuslara benzetilmektedir.
Paletli yüzme, ilerleme kaydedildiği takdirde gayet kolay ve etkili bir spor dalıdır.
Ülkemizde hala yeterli ilgiyi göremeyen bu spor, yabancı ülkelerde iki tür olarak yapılmaktadır. Havuz ve açık deniz müsabakaları olarak yapılan monopalette; havuz müsabakaları, su üstü ve su altı olmak üzere iki türde gerçekleştirilmektedir. Su üstü yarışlar 50–100–200–400–800–1500 4x100-4x200m olmak üzere sekiz dalda yapılırken, su altı müsabakaları; 50m nefessiz, 100–400-800m tüplü olmak üzere dört dalda yapılmaktadır. Açık deniz müsabakalarında ise mesafeler daha fazladır. Erkekler için 3-8km, bayanlar için 2-5km şeklindedir. Mesafenin gerektirdiği üzere bu müsabakalar, nehir ve göllerde yapılmaktadır ve suyun soğuk olması, sporcuları dalgıç kıyafeti giymeye zorlamaktadır.