Ege Underwater Sports Club

SUALTI RAGBİSİ

Bilinen kadarıyla Dünya üzerinde 3 boyutta oynanan tek oyundur. Yerçekimi yokmuş gibi hareket etmenin ne kadar eğlenceli olduğunu cidden düşündünüz mü? Düşündünüz ise Sualtı Ragbisini gerçekten seveceksiniz. Yüzerken sanki uçuyormuş gibi tam bir hareket serbestliği. Pas verirken ve hücum anında da aynı şeyler geçerli. Hücum her yönden gelebilir ve her yöne pas vererek topun elinizden alınmasını engelleyebilirsiniz.

Sualtı Ragbisi Tarihi Nereye Dayanır?

Sualtı Ragbisi Almanya’da bir dalış kulübü sporcularının kondisyonlarını artırmak amacıyla Almanya’nın Köln şehrinde 53 yıl önce bulunmuştur. Topu ilk defa tuzlu suyla doldurarak dibe batmasını sağlayan ve bu toplarla oynanan oyunu Sualtı Rugbi’si diye adlandıran LUDWİG VON BERSUDA’ya olmuştur.

Yine Almanya’nın Duisburg şehrinde bir sualtı kulübüne üye olan Dr. Franz Josef GRİMMEİSEN tarafından sualtı topu oyununu rekabete dayalı bir takım sporuna dönüştürmeye karar verir. ilerleyen yıllarda, Sualtı Ragbisi bir çok sporcu ile resmi bir havuz oyunu haline gelmiştir.

İlk resmi Sualtı Ragbisi müsabakası Almanya’nın Mulheim kentinde 4 Ekim 1964 de bir güzel bir Pazar gününde oynanmıştır. İlk resmi turnuva ise 5 kasım 1965 de oynanmıştır.

Takip eden yıllarda yükselen oyun kalitesi ve Sualtı Ragbisine olan talep artmış ve 1978 yılında CMAS tarafından resmi olarak kabul edilmiştir. İlk Avrupa şampiyonası nisan 1978 de isveç’in Malmo şehrinde düzenlenmiştir. İlk resmi dünya şampiyonası ise sporun doğduğu topraklarda Almanya’nın Mulheim şehrinde 1980 yılında oynanmıştır. Sualtı Ragbisi, içlerinde Türkiye de olmak üzere, başta Finlandiya, Norveç, İsveç, Almanya, Rusya, U.S.A., Kolombiya, Yunanistan, İtalya, İspanya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Güney Afrika gibi 30’a yakın ülkede, yüzlerce spor kulübünün yaptığı ve onbinlerce sporcunun oynadığı Dünya Sualtı Sporları Federasyonu’na (CMAS) bağlı bir sualtı performans sporudur.Türkiye’de Sualtı Ragbisi 20 yılı aşkın bir geçmişe sahiptir. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonuna bağlı olarak aktiviteler sürdürülmektedir. Türkiye’de Yüzlerce sualtı sporları kulübü bulunmaktadır. Tesis imkansızlığından dolayı bunlardan yaklaşık 12 tanesi aktif olarak Sualtı Ragbisi oynamaktadır.

Bu oyunun kabaca tarifi şu şekildedir. Sualtı Ragbisi uzunluğu 12m - 18m, genişliği 8m - 12m ve 3,5m - 5m derinliğe sahip havuzlarda iki takım arasında oynanır. Oyun oynanırken 6 oyuncu suda, 6 oyuncu su dışında havuz kenarında ihtiyaç halinde her an değiştirilmek üzere beklemektedir. 3 adet de rezerve oyuncu tribünde beklemektedir. Toplamda bir takım 15 sporcu ile sahaya çıkmaktadır.

Sualtı Ragbisi Malzemeleri Nelerdir ve Nasıl Oynanır?

Oyuncular Maske, Palet, Şnorkel, Başlık takmaktadır ve bu oyun için oyuncunun kondisyon seviyesinin düşük seviyede olması önemli değildir. En azından kuralları göz önüne aldığınızda basit bir spordur. Sualtı Ragbisi, bir Boks maçı kadar basittir. Oyunun amacı dipte olan karşı takım kalesine topu koyarak gol atmaktır, sadece, elinde topu olan oyuncuyla temas serbesttir. Kısaca oyun bu şekildedir, oldukça basit ve hareket doludur. Geleneksel Rugby ile benzerlikleri var fakat sakatlanmalar açısından çok daha az riskli, bu oyun yaşına ve cinsiyetine bakmaksızın herkes tarafından oynanabilir. Gücün, Çevikliğin, Dayanıklılığın ve Zekânın mükemmel bir bütünlük gösterdiği sualtı Ragbisinde sporcuların kazandığı özellikler dikkate değerdir.

Kişiye kazandırdığı özellikler,

  • Dürüst, Onurlu, Saygılı ve Takım ruhu gelişmiş Lider bir birey.
  • Çok yönlü düşünme yeteneği.
  • Hızlı ve doğru karar verme yeteneği.
  • Zorluklar karşısında asla pes etmeyen mücadeleci bir kişilik.

Kişiye kazandırdığı fiziksel özellikler,

  • Güçlü ve Dayanıklı bir fizik.
  • Aerobik ve Aneorobik performansın maksimum kapasitede olduğu bir kondisyon
  • Güçlü Refleksler

Sualtı Ragbisi sert bir kontak sporu olmasına rağmen sporcu sakatlanmaları bir futbol branşından daha azdır. Zıplamaktan, koşmaktan, aniden durmaktan, çarpışmaktan ve bunlara benzer birçok nedenden kaynaklanan sakatlanmalar yoktur. Su, fiziksel özelliğinden dolayı uyguladığı direnç sayesinde gelebilecek darbelerin etkisini çok azdır. Bunun yanında bu oyunda tekme, vurma, boğaza yapışarak sıkma ve malzemelere müdahale gibi davranışlara izin verilmez.

Ayrıca maç esnasında oyunu yakından takip eden iki adet dip hakemi bulunmaktadır ve bunlar kural dışı hareketlere ellerindeki sualtı kornası ile anında müdahale edebilmektedirler.

Oyun, oyuncular arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlar. ‘’Sualtında kimse sizin çığlığınızı duyamaz’’. Etkili bir takım oyunu ortaya koyabilmeniz için takım arkadaşlarınızı ve onların da sizi iyi tanıması gereklidir. Su altında iletişim el işaretleri ile sınırlı olduğu için herkesin birbirinin nasıl oynadığını ve takım taktiklerini bilmesi gerekmektedir.

Sağlıklarını koruyabilmek için bazıları koşu, bazıları yüzme gibi etkili antrenmanlar yaparlar. Sualtı Ragbisi size biraz ek kardio-vasküler çalışmayla aynı sonuçlar ile bunun yanında müthiş zevk verecektir

Genç ve gelişen bir spor dalı olarak Sualtı Ragbisi ile İlgilenen adaylara hayatınızdan ve işinizden ödün vermeden en iyi oyuncu olma, küçük bir toplum olması nedeniyle dünyanın her yerinden aynı kafa yapısında sahip birçok enteresan insanla tanışma fırsatı verir. Bunlara ilaveten, hala gelişen bir spor dalı olarak en iyi takımlar ve oyuncular bu sporu para için değil Sualtı Ragbisi sporuna olan bağlılıkları ve aşkları için yaparlar, bu da, diğerleri için harika bir örnek olur ve motivasyonlarını artırır.